26.4.2013

Omenapuiden leikkausta


Pihassani on kaksi omenapuuta. Toinen on ikivanha varmaankin pihan alkuperäispuustoa ja toinen on varmaan noin kaksikymmentä vuotias. Molempia leikkelin hieman. Vanhempi on hyvin korkea puu ja se saa olla lähinnä koristeena pihassa. Olen oikeastaan luovuttanut sen suhteen, koska siitä on enää mahdotonta saada leikkaamalla nättiä. Oksat ovat niin korkealla ettei mitkään omistamani tikkaat enää riitä. Tekee kyllä ihan hyvin omenoitakin, mutta kaikki pitää maasta poimia, kun oksistoon ei yltä mitenkään.

Leikkaaja tsuumailee minkä oksan poistaisi

Vanhemmasta puusta poistinkin lähinnä vain kaksi isoa oksaa jotka varjostivat pahiten tulevaa keittiöpuutarhaani. Ihan kauheasti vanhoja puita ei kerralla arvaa leikatakaan.


Omenapuun pitäisi olla niin harva että jalkapallon mahtuu kesällä heittämään läpi latvuston. Silloin se on riittävän valoisa ja ilmava. Myös kaikki suoraan ylöspäin ja alaspäin suuntautuvat oksat kannattaa poistaa. Sekä kaikki toisiaan hankaavat oksat.

Tästä lähtee nyt oksa
Mikään ihannepuu ei kyllä nuorempikaan omenapuu ole. Se toimii myös lasten kiipeilypuuna. Puussa roikkuu lasten sitomia köysiä. Yksi isäni kymmenen vuotta sitten laittama tukiköysi on myös kasvanut puun sisään.. Yksi iso oksakin repesi puusta viime kesänä, kun omenoita oli niin runsaasti ja lovi on nyt aikamoinen.


Nuorempaa puuta olen joskus käynyt aiemminkin leikkaamassa, kun puun omisti vanhempani. Se ei ole yhtä toivoton tapaus ja leikkauksen tulokseen olin ihan tyytyväinen. Sain esimerkiksi kaikki pahimmat ylöspäin suuntautuvat oksat poistettua. Haluan että puu pysyy matalana niin sitä on helpompi hoitaa ja omenoita poimia.

Vanhempi omenapuu


Taas tuli iso kasa oksaroskaa ja kohta ihmettelen mihin kaikki laitetaan.. Toki tässä on niin paksujakin että voi laittaa polttopuuksi.


Hieman haaveilen että varttaisin tähän nuorempaan puuhun muutamia eri lajikkeita, mutta kuinkahan ne pysyvät sitten puussa kun lapset kiipeävät siihen. Meneekö koko työ ihan hukkaan vaan.. Niin paljon haluisin pihaani sellaisen pienen omenapuun, jota voisin lähteä leikkaamaan kauniiksi. Mutta ainakaan vielä en ole keksinyt mihin sen oikein laittaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti