15.5.2014

Pensasmustikoita ja köynnösruusu
 Pitkään haaveilemani köynnösruusu kotiutui meille viikko sitten. Kyseessä on meillä hyvin menestyvä lajike Pohjantähti. Kukinnaltaan tämä ei lyö laudalta hienoja isokukkaisia köynnösruusuja, mutta olen silti ihastunut tähän valkoiseen yksinkertaiseen kaunottareen.


 Laitoin muutaman tuoksuvatukan oksan tukikepiksi ruusulle. Tai oikeastaan merkiksi, jotta lapset huomaavat väistää tätä hyvin piikikästä kaunokaista.


 Toinen juttu josta olen myös pidempään haaveillut ovat pensasmustikat. Ostin kuusi taimea, joista kolme on vaaleanpunaista Pink Lemonade -lajiketta ja toiset kolme tavallisen sinistä Patriot-lajiketta.


 Vaaleanpunaiset mustikat istutin tähän penkin päähän. 


 Hieman happaman maan kasveille sopivaa multaa istutuskuoppiin ja taimet maahan.


 Valmis istutuspaikka näyttää tältä. Vaaleanpunaiset ovat jo valmiiksi todella näyttäviä ja rotevia. Satoa voi tulla jo tänä kesänä kun on näin isot taimet.


 Patriot-mustikat laitoin tällaiseen riviin. Pensasmustikathan hyötyvät ristipölytyksestä, joten on hyvä olla kahta eri lajiketta. Täytyy toivoa että nämä kaksi ovat hyviä kumppaneita. Tähän penkkiin mahtuu vielä jotain muutakin ja ehkä vielä hankin muutaman muunkin lajikkeen näiden mustikoiden seuraksi.
 

Kokonaisuudessa istutusalueesta tuli tällainen. Etualalla vaaleanpunaiset mustikat ja hieman taaempana lähellä luumupuuta on siniset. Köynnösruusukin näkyy istutusalueen takareunassa. Maa olisi vielä hyvä kattaa jollakin, mutta saa nähdä milloin se toteutuu.
Vasemmassa reunassa näkyy yksi aloitettu projekti. Perkasin monta metriä leveää tuoksuvatukkakasvustoa. Jätin vain uloimman reunan jäljelle, jotta näkösuoja meidän ja naapurin välillä säilyi. Annan nyt oksien kuivua tuossa muutaman viikon ja ajelen sitten ne oksasilppurista lävitse. Niistähän voi tehdä juuri sitä katetta jota tähän penkkiin kaipailen!

2 kommenttia:

  1. Köynnösruusu vaikuttaa toimivalta lajikkeelta Pohjolan oloihin. Ja pensasmustikka taas olisi varmaan hyvä valinta pihan metsäiseen nurkkaan. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
  2. Moi!
    Mihin sun liikuntablogi katosi tai siis meni piiloon, mutta lakkasitko sen kokonaan?

    t. utelias :D

    VastaaPoista