25.10.2013

Syksy on erinomaista istutusaikaa

 
Nyt kun maa on vielä sula, mutta kasvit ovat siirtyneet jo talvilepoon, on hyvä aika tehdä kasvisiirtoja puutarhassa. Tässä kottikärryssä uuteen paikkaansa matkaa keijuangervo.
 
 
Nämä komeamaksaruohot siirtyivät mummun pihasta omaani ja löysin sille hyvän aurinkoisen paikan aidan vierestä. Tähän ympärille voisi vielä kaivella muutamia kukkasipuleita. Tämä paikka sulaa keväällä ensimmäisenä puutarhassani, joten aikaisen sipulikukinnan toivossa tähän täytyy kyllä jotakin laittaa.
 

 
Nyt on myös erinomaista aikaa istuttaa uusia kasveja. Useat puutarhamyymälät ovat pullollaan aletaimia ja niitä kannattaa ihmeessä hyödyntää. Monet taimet jotka nyt näyttävät hieman ränksyiltä kasvettuaan huonoissa oloissa myymälän hyllyllä todennäköisesti piristyvät keväällä kukoistukseensa kun ovat päässeet maahan syksyllä. Eli niin kauan kuin myymälöissä tavaraa riittää ja lapion saa maahan painettua niin nyt ihmeessä istuttamaan!
 

 

Osa aikaisemmin ostamistani hortensioista odottelivat vielä maahan pääsyä ja vihdoin sain aikaiseksi istuttaa näitä. Tein kolme uutta isoa istutusaluetta, joiden keskeisimpiä kasveja ovat nämä hortensiat. Laitoin nurmikon päälle sanomalehtiä ja katetta päälle. Nurmikko saa rauhassa maantua sinne alle ja ehkä tällä menetelmällä nyt jokunen rikkaruohokin pysyy poissa. En halua käyttää tässä maisemointikangasta, koska haluan että puutarha on luonnollinen.

 

 
Tässä penkissä oli ennestään itse kasvattamani rungollinen syreeni. Sen viereen tuli kaksi uutta hortensiaa ja siirsin muualta puutarhasta tähän yhden keijuangervon, yhden norjanangervon sekä kolme lamoherukkaa. Jotain matalaa havua voisi laittaa vielä tuohon syreenin juurelle.
 

 

Tähän talon sivulle muodostuu yksi iso penkki kuvan alareunasta aina takana pilkottavalle pajulle asti. Tässä etualalla on kolme hortensiaa ja takana toinen kolmen ryhmä. Väliin jätän kaistaleen perennoille tuohon matalan ikkunan kohdalle. Tarkoitus olisi laittaa tähän vuorenkilpeä. Pitää olla joku aika matala, jotta ikkuna ei peity. Vuorenkilven lehti on aika lyömätön kukkakimppujen leikkovihreänä ja mielestäni muutenkin kaunis, vaikka monet sitä inhoavatkin. Perennat eivät viihdy tuossa paksussa kuorikatteessa, joten niiden kaistaleesta kuorinen nurmikon pois ja tuon puhdasta multaa istutusalueelle. Täytyy käydä katsomassa ne alennusmyynnit, jos sieltä löytyisi vielä vuorenkilpeä. Jos ei niin sitten saavat odotella kevääseen.
 
Mukavia syksyisiä istutshetkiä kaikille!
 


2 kommenttia:

  1. Oletpas tehnyt siellä hienoa uutta istutusaluetta. Siitä tulee varmasti näyttävä, kun on noin suurikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan että tulee näyttävä aikanaan kun kasvit hieman kasvavat.

      Poista