28.5.2013

Keittiöpuutarhassa


Keittiöpuutarhassa on tapahtunut. Tässä laatikossa kasvaa tilliä (oikealla), punajuurta ja kahta erilaista porkkanaa.


Toinen laatikko on pyhitetty kaalikasveille ja sipulille. Retiisirivistö on jo kasvanut komeaksi.


Samaan laatikkoon olen istuttanut itse kasvatettuja samettikukkia ja kuvassa niiden takana pilkottaa lehtikaalia. Siinä onkin oikea vitamiinipommi, jonka valmistumista odotan kovasti.


Kaksi jättikurpitsaa kasvaa maassa. Tein raivatun tuoksuvatukkakasvuston paikalle multakasat ja laitoin niihin kurpitsantaimet. Tämmöisissä harsohupuissa ne totuttelivat uuteen kasvuympäristöönsä.


Myös härkäpapua kasvaa entisessä tuoksuvatukan valloittamassa paikassa. Taimet olen esikasvattanut sisällä.


Kolme tomaattia kasvoi komeaksi ja pian ne pääsevät varaston seinustalle pleksilasin suojiin. Koska vielä ei kasvihuonetta ole niin valitsin avomaaviljelyyn sopivan lajikkeen.


Kesäkurpitsatkin ovat jo hyvällä alulla. Kaksi taimea kuitenkin riittänee tarpeisiini.


Kuistin parvekkeella olen ulkoiluttanut kaikkia taimia. Jättikurpitsoita ja koristekurpitsoita tuli sen verran paljon, että ystävillekin on riittänyt jaettavaksi.


Tältä nyt näyttää kun kaikki laatikot on multaa täynnä ja kylvettynä. Toivottavasti tässä on elokuussa muutakin kuin kasa multaa. =)



26.5.2013

Nyt kukkivat


Höyhenpensas on avannut kepeän suloiset kukintonsa.


Kesällä saadaan myös makeita ahomansikoita.


Pieni norjalainen pistää parastaan.


Lamohietakirsikkakin on jo ehtinyt kukkaan.


Muutaman vuoden vanhat narsissit kukkivat komeasti tänäkin vuonna.


Tulppanit on istutettu viime syksynä. Valkoista ja vaaleanpunaista tietenkin.



Tätä odotellessa.. ♥


Myös yksi iloinen yllätys löytyi eilen. Viime kesänä kotiloiden kaljuksi järsimä kärhö on ilmestynyt takaisin! =)

22.5.2013

Ruukkupuutarha



Kerään talomme eturappusille ruukkupuutarhaan kaikkea ihanaa ruukussa kasvatettavaa. Ensimmäisenä runkoruusu, jonka sain tietysti äitienpäivänä.



Yrttitarha alkaa myös pikkuhiljaa muotoutua terassille. Voi olla että ruukut vielä siirtyvät toiseen paikkaan, mutta ainakin nyt aluksi saavat olla tässä suojaisalla seinustalla. Nyt yrttiruukuissa kasvavat ruohosipuli, timjami, rakuuna, oregano, stevia, sitruunamelissa sekä minttu. Basilikat ovat vielä sisällä.



Mintun istutin omaan ruukkuunsa, koska se leviää nopeasti ja tukahduttaa muut alleen.


Ulkoilemaan pääsi myös iso murattini.


Ruukkuruusu pääsi pieneen koriin ja sai seurakseen muratin.



Tässä nuokkuu viimeisillään kukkiva hortensiani. Tästä on juttu täällä. Hankin tämän kaunottaren siis jo talvella ja edelleen siinä on kukkia. Väri on vaihtunut hempeän pinkistä vihreäksi ja nyt ihan viime päivinä ovat kukkien reunat hennosti punertuneet.


Tämä on edelleenkin niin lumoava. Koko kevättalven se vietti aikaansa viileällä kuistillani, joten tämä on tainnut olla pitkän keston salaisuus.


Valkoisia orvokkejakin on päätynyt rappusille.
Hieman on ollut taukoa päivityksistä. Ylitöitä täytyy painaa keväällä ja tietysti olen kaiken mahdollisen vapaa-ajan käyttänyt puutarhassa mylläämisen. Keittiöpuutarha on edennyt ja lupaan laittaa päivitystä siitä lähiaikoina. Ihana kevät on nyt parhaimmillaan! Nautitaan tästä!

11.5.2013

Valkoiset hääkukat


Tänään on hääpäivä tärkeiden ihmisten. Eilinen meni kukka-asetelmia tehdessä. Kukkina käytin ruusua, eustomaa, harsokukkaa sekä neilikkaa. Kaikki valkoisena.



Leikkovihreinä käytin murattia, mustikanvarpuja sekä juuri hiirenkorvalle kehittyneitä koivun oksia.



Tein 27 pientä kimppua.




Ison kimpun juomapöytään..


..sekä näyttävän kimpun noutopöytään.


Koska en ole mikään floristi tai kukkasidonnan ammattilainen, niin varmasti kaikissa töissäni on puutteita ja parantamisen varaa. Paljon virheitä ja epäkohtia näen töissäni itsekin, mutta koska taidan olla ainoa ihminen häissä joka ne tiedostaa, niin en anna sen häiritä. Ihan tyytyväinen olen aikaansaannoksiini.


8 tuntia tuli tehtyä töitä, mutta se oli täysin sen arvoista. Paikka näyttää upealta. Tänään on ihana keväinen juhla tulossa. Rakkautta, skumppaa, kyyneleitä, onnea, iloa. 



9.5.2013

Jouluruusuni kukassa


Nämä jouluruusun valkeat kukat ovat vihdoin nostaneet päänsä mullasta.


Miten multaisesta maasta voikin ilmestyä jotakin noin puhtaan valkoista ja lumoavan kaunista.


Varovaisen ujostelevasti kukat kurkistavat kohti valoa ja lämpöä.


Nämä kolme jouluruusua ostin viime kesänä puutarhakaupasta. Viikko sitten istutin näiden kaveriksi kaksi jouluna ostamaani yksilöä. Ne viettivät talven kuistillani ja saavat nyt jatkaa eloaan perennapenkissä. Saapa nähdä kukkivatko ensi keväänä jo.


Tältä näyttävät molemmat kartiovalkokuuseni nyt. Peittelystä huolimatta ovat ruskettuneet. Tämä yksilö on vielä parempikuntoinen kuin toinen jota en kuvannut. Taisi olla aika kova koettelemus tuo märkä syksy ja hidas kevääntulo tälle lajille. Monessa muussakin pihassa näyttävät meinaan kartiovalkokuuset kärsineen. Toivotaan että toipuisi tuosta rusketuksesta nyt kuitenkin.

Angry birdsiä


Possuparat eivät tiedä mikä selän takana vahtii.


Huolettomat ovat ilmeet heidän.


Angry birdsit ovat tietysti nyt monien pienten poikien ja tyttöjen suosiossa. Keltainen kakku meni neljä vuotta  täyttäneelle sankarille. Täytteenä oli mustikoita sekä mustikkakermaa.

7.5.2013

Karhunvadelma Sonja


Ostin viime kesänä karhunvadelma Sonjan. Tiesin jo silloin mihin sen istutan, mutta istutuspaikka vaati hieman kunnostamista ensin. Paikalla oli kuoppa ja mielestäni Sonjaa suositellaan nimenomaan istutettavaksi pieneen harjuun, koska se ei pidä seisovasta vedestä. Nyt kun sain multaa keittiöpuutarhaan niin pystyin kunnostamaan myös Sonjan istutuspaikan. Laitoin vanhan ja hieman jo lahonneen puusäleikön tukemaan rakentamaani harjua. Laitoin kuopan pohjalle pihassani olevaa savimaata ja sillä sain myös puusäleikön pönkättyä pystyyn. Loput laitoin kunnon multaa. Sonja sai tukikehikon säleikön palasesta, joka purettiin vanhasta kuististamme. Näin roskaksi jäänyt asia pääsi hyötykäyttöön. Karhunvadelma on hieman köynnöstävä ja se on hyvä kiinnittää johonkin tukeen. Koska istutuskummusta tuli sen verran reilun kokoinen niin kylvin pedin etuosaan kehäkukkaa. Saisikohan tänä kesänä jo pari marjaa maisteluun! 

6.5.2013

Multaa keittiöpuutarhaan


Vihdoin sain haettua multaa keittiöpuutarhaani. Haettiin isäni kanssa peräkärryllinen läheiseltä kaatopaikalta. Sieltä itse lapioituna multa maksaa 17€ peräkärryllinen. Multa on kompostoitu biojätteestä ja sen kauppanimi on hyötymulta. Mukaan saa vielä tuoteselosteenkin. Ei siis mitään luokatonta tavaraa ollenkaan. 


Peräkärryllisestä sai täytettyä puolitoista laatikollista. Muutaman kuorman saa siis vielä hakea, jotta kaikki neljä laatikkoa saan täyteen.


Heti kun sain yhden laatikon täytettyä, ryhdyin tietenkin kylvöhommiin. Kylvin keltaista sekä oranssia porkkanaa ja yhden rivin tilliä. 


4.5.2013

Lidlin ruusukaari


Kerroinkin aiemmin että ostin tällaisen ruusukaaren Lidlistä. No tietysti malttamattomana halusin jo koota sen paikalleen, vaikka kasveja se saakin vielä odotella.


Tästä sen kokoaminen lähti. Ohjeet olivat selkeät ja homma sujui ihan ilman apua jopa minulta.




Muoto alkaa jo hahmottua pikkuhiljaa. Osat menivät paikoilleen aika hyvin vaikka ensin pelkäsin että koko häkkyrä jää vinkuraan, niin kyllä se ihan nätisti asettui muotoonsa kun sen sai paikoilleen ja kiristeli vielä kaikki ruuvit.


Kaari päätyi hyötytarhan reunaan. Siihen on tarkoitus kasvattaa ruusupapua. Ruusupapujen taimet ovat ainakin hyvin terhakkaalla alulla, joten toive rehevästä kasvimaan ruusupapuportista elää edelleen.