27.6.2013

Kasvimaalla

 
Nyt seuraa joitakin kuvia keittiöpuutarhasta. Kuvat ovat kyllä viime viikolla otettuja, joten kasvua on tapahtunut lisää. Kasvuvauhti on kyllä nyt niin huimaa ettei millään tahdo pysyä perässä.
 
Tässä laatikossa rehottavat retiisit etualalla ja lehtikaali takana. Välissä on hieman sipulia.
 
Tältä näyttävät retiisit lähempää
 
 
 Porkkanat ovat hieman onnettoman näköisiä, mutta toivon että ne juuri nyt kasvattavat upeaa mehevää juurtaan.
 
 
Punajuuret ovat komeassa lehdessä ja vieressä tilli tanakasti kasvussa.
 
 
Persiljakin on vihdoin kasvanut. Johan näitä on maaliskuusta asti kasvateltukin..
 
 
Herneille laitoin jo tukikeppejä ja nyt kukinta on alkamassa. Takana kasvaa pensaspapua.
 
 
Maissit ovat kasvaneet, mutta muutama taimi on saanut hieman osumaa. Veikkaan että naapurin kissalla on jotain osuutta asiaan.
 
 
Toinen kesäkurpitsa otti ja suuttui, mutta toinen on onneksi hyvässä kasvussa.
 
 
Tomaatit ovat aloittaneet kukintansa seinustalla ja jännityksellä odotellaan alkaako satoa ilmestyä.
 
 
Pinaatti ja rukola kasvavat salaattipenkissä.
 
 
Alkukesän todella lämpöiset päivät estivät aluksi salaatin itämisen. Nyt vasta viileämpien päivien myötä ovat alkaneet ilmestyä pintaan. Esimerkiksi etualan rivi on kylvetty kaksi viikkoa aiemmin kuin takana olevat ja ovat nyt suunniilleen samassa kasvuvauhdissa.
 
 
Härkäpavuille laitoin myös tukikepit, jotta ne jaksavat sitten kantaa suuren satonsa (hope so)!
 
 
Komeasti ne ainakin kukkivat. Oikeastaan nyt alkavat kukat juuri lakastua ja odottelen jo kovasti palkojen ilmestymistä.
 
 
Kurpitsat kasvavat komeasti ja nyt alkaa näkyä ensimmäisiä pullistumia kukkien alla. Sormet ristissä toivon että pölytys on onnistunut!
 
 
Koristemallin kurpitsoissakin on paljon kukkia ja lisää nuppuja puskee koko ajan.
 
Joka päivä tulee kierreltyä kasvimaalla ja vaikka tästä viljelystä ei muuta hyötyä olisikaan kuin itselle hyvä mieli niin se on aika paljon se. On todella rentouttavaa kun tulee pitkän työpäivän jälkeen kotiin ja voi kierrellä ihmettelemässä ja ihastelemassa kaikkea. Voi tätä onnea! 

26.6.2013

Pilariruusu

 
 
Tässä on suviruusu (Rosa 'Poppius'). Tämä ruusu kuuluu pensasruusuihin, mutta koska kasvaa pituutta jopa yli kaksi metriä, sitä voi käyttää myös pilariruusuna.
 
 
Tähän pilariin suviruusuni olisi tarkoitus kasvaa. Ruusu on istutettu viime kesänä ja nyt kukkii ensimmäistä kertaa, koska kukinta tulee toisen vuoden versoihin. Vielä on ruusulla matkaa kasvaa, jotta siitä tulee koko pilarin peittävä muhkea ja runsaskukkainen.
  
 
Mutta sitä näkyä odotellessa saan kuitenkin jo ihastella näitä suloisia pieniä nuppusia. 

20.6.2013

Chilit kasvussa


Chilit ovat hyvässä kasvussa pleksikatetun luiskan seinustalla. Hyvin ovat viihtyneet tässä lämpimässä ja suojaisessa paikassa, kun ei vielä kasvihuonetta puutarhassani ole.
Vasemmalla kuvassa on lajike Champion. Se kukkii runsaasti ja muutama hedelmän alku on jo pullistumassa. Sen vieressä on Manzano Rojo ja se ei ole vielä edes avannut yhtään kukkaa. Seuraavan lajikkeen nimi ei ole muistissa, mutta josko nimi avautuisi sadon myötä. Kukkia on tässäkin ykslössä jo runsaasti.


Ensimmäiseksi satoa on tehnyt tämä yksilö. En ole ihan varma lajikkeesta, mutta epäilen sen olevan Hot Banana.

16.6.2013

Yllätyspaketti


Yllätys on tämän paketin sisältö. Jotain voin kuitenkin paljastaa..


Tämä sisältää vadelmia sekä maitosuklaakermaa..


Mutta X vai Y? sitä ei vielä tiedä.. =)

Uusia kasveja


Imukärhivilliviini sai kodin meiltä. Haluan sen peittämään rumaa lauta-aitaa, joka minulla on puutarhan perällä kompostialueen rajalla. Muutamassa vuodessa tästä pitäisi tulla hyvä aidan peittävä kasvusto.


Toinen uusi kasvi puutarhassani ei oikeastaan uusi olekaan, pikemminkin uudistettu. Tästä vanhasta juurakosta takapihallani valitsin yhden suorista versoista ja tuin sen tukikepillä.


Sidoin koko rungon kiinni tukevasti.


Näin siitä muodostui pieni orapihlajapuun alku!

8.6.2013

Kukkivien päivitystä ja uusia hankintoja


Puutarhassani ei juurikaan kuki keltaista. Tämä kullero on yksi niistä harvoista. Vaikka haluankin pikkuhiljaa muuttaa koko puutarhan hempeän sävyisiin, niin tätä kaunotarta en yksinkertaisesti ole raaskinut hävittää. 


Ehkä raaskisin tästä luopua, jos se saisi oikein hyvän kodin jostakin läheltä ja saisin itse hankittua tähän tilalle valkoisen kulleron. =)


Puistosyreeni on aloittanut kukintansa. Pihasyreenit ovat jo kukkineet. Eipä tullut edes kuvattua niitä.


Jalosyreeni Madame Lemoinei kukkii ensimmäistä kertaa näin runsaasti. Kukat ovat puhtaan valkoiset ja kerrotut. 


Juhannusruusu kukkii jo runsaan pöyhkeilevästi. Ihanat valkoisia nuppusia avautuu lisää joka päivä.


Ensimmäistä kertaa pihassani kukkii kaksi vuotta sitten hankittu helmiorapihlaja. Viime kesänä kattoremppaamme tehneet työmiehet pudottivat yhden pellin palasen hieman vauhdikkaammin alas ja se räsäytti helmiorapihlajasta kaksi isoa oksaa poikki. Runkoon jäi syvä lovi ja puusta tuli ihan toispuoleinen. Olenkin harkinnut puun siirtämistä aidan viereen niin että ruma puoli jäisi naapurin suuntaan. Nyt siinä paikassa kasvaa rusokirsikka ja nämä kaksi voisivat hyvin vaihtaa paikkoja. Ehkäpä syksyllä tämä siirto tapahtuukin.


Muutamia uusiakin kasveja innostuin palkkapäivän kunniaksi hankkimaan, vaikka en tänä vuonna juurikaan panosta koristekasvipuoleen puutarhassani. Tämä on kuitenkin pitkäaikainen haaveeni eli atsalea. Lajike on ihanan hempeä Rosy lights. Tämä kuuluu revontuliatsaleoihin.


Toinen pitkäaikainen haavekasvini on tässä. Vielä aika mitätön risu on, koska ostin taimen paljasjuurisena. Hyvin on kuitenkin lähtenyt kasvuun jo. Kyseessä on siis lumipalloheisi. Tämä on kotimainen lajike Pohjanneito. Toivottavasti se menestyy tässä hieman tuijan varjostamassa paikassa kuunliljat jaloissaan, sillä kovin paahteisesta ja kuivasta paikasta tämä ei pidä. Ehkä jo ensi vuonna saan ihastella muutamia lumipallomaisia kukintoja.

7.6.2013

Hyötytarhassa


Hyötypuutarhassa on alkanut jo pikkuhiljaa kukoistaa. Kurpitsat ovat hyvässä kasvussa.


Myös härkäpavut ovat sopeutuneet kasvupaikkaansa ja muutamat taimet kukkivat jo! 


Tomaatit istutin muoviruukkuihin ja ne asustavat seinustalla pleksin suojassa.


Näin muodostuu minikasvihuone!


Kesäkurpitsan taimet istutin ihan tavallisiin multasäkkeihin kasvamaan.


Säkin pohja viilletään auki ja taimille tehdään istutusreijät.


Myös maissit istutin samaan tapaan säkkiin. Vaikka maissi on iso kasvi niin sillä on hyvin pinnallinen juuristo. Siksi se on huono kilpailija rikkakasveja vastaan.


Tällaisessa säkkikasvatuksessa eivät rikkaruohot pääse vaivaamaan, mutta eihän tämä tietysti mikään kaunis tapa ole kasvattaa. 


Ruusupavut ovat myös päässeet jo ulos. Istutin nekin muovisiin ruukkuihin köynnöskaaren molempiin päihin. Hyvin on jo tullut uutta kasvua ja uudet versot ovat kiertyneet kaareen kieputtamieni rautalankojen ympärille. 
Tästä se kesä nyt alkaa!